Julkaistu Jätä kommentti

Rakenna oma aistitila

Aistihuoneella tai aistitilalla tarkoitetaan huonetta tai tilaa, jossa pyritään multisensorisella (tai moniaistisella) toiminnalla ja miellyttävien aistikokemusten ja -elämysten kautta saavuttamaan suotuisa vireystila oppimiselle, mielikuvitukselle, tunteille, luovuudelle, itseluottamuksen rakentumiselle, stressin ja paineiden vähentymiselle sekä vuorovaikutukselle.

Usein aistihuoneita on rakennettu erityisesti toimintaterapeuttien vastaanottotiloihin tai kuntoutuskeskuksiin, mutta eräänlaisen kevytversion aistitilasta voit tehdä myös itse. Nyt kun kesä on tulossa, niin ajattelimme koota muutamia hyviä vinkkejä oman aistitilan rakentamiseen. Plagioimme tässä nyt törkeästi itseämme, sillä tämän jutun esikuvana on poikani kanssa yhdessä rakentamamme puumaja, josta olemme pikku hiljaa tuunanneet ikioman aistitilan, jossa viihtyvät helposti sekä lapset että aikuiset.

Lisää ideoita ja tuotteita erityislapsille löydät kaupastamme.

Rakenna aistitila

VAROITUS: Tämä juttu sisältää tuoteasettelua, joista tosin yksikään ei ole oman verkkokauppamme valikoimasta, vaan mainostamme härskisti muiden tuotteita. Poimi seuraavista sopivat ideat ja rakenna oma aistitilasi vaikka kesämökille tai takapihalle. Projektin laajuuden ja monipuolisuuden rajat voit asettaa oman budjettisi (ja tontin rajojen) mukaan.

Oman projektimme pohjaksi otimme pihapuihin rakentamamme puumajan, jonka alle laitettiin riippukeinu, joita löytyy edullisesti vaikkapa Motonetista (http://www.motonet.fi/fi/tuote/537523/Riippumatto-200-x-70cm) tai sitten hiukan hienompia versioita esimerkiksi ulkoilukaupoista. Kun keinu on puumajan alla, voi sinne kiivetä rauhoittumaan ja nauttimaan keinun proprioseptiivisesta (=aistipalautetta antava) kompressiovaikutuksesta vaikka sää olisi pikkuisen kehnompikin.

Aistitila yksityiskohta 1

Riippukeinun ympärille rakensimme myös tuulensuojaa tarjoavat seinät, joiden toinen puoli toimi mainiosti oman kiipeilyseinän rakentamiseen. Kiipeilyotteita löytyy edullisesti esimerkiksi ToysRUs:n verkkokaupasta (https://www.toysrus.fi/tuote/kiipeilyotteet?id=000000000111927001). Seinästä kannattaa muistaa tehdä seinästä tarpeeksi matala, ettei lapsi pudotessaan pääse loukkaamaan itseään. Tarvittaessa kiipeilypaikan alle voi laittaa vaikka ulkokäyttöön soveltuvia säkkituoleja, jotka toimivat myös rentoutumispaikkana.

Aistitila kiipeilyseina

Puumajan “yläkertaan” viritimme köysi- tai liukuradan, jollaisen löytää esimerkiksi Teknikmagasinet:stä (https://www.teknikmagasinet.fi/tuotevalikoima/lelut-ja-gadgetit/ulkoleikit/koysirata-slackers-zipline-12-m).

Aistitila vaijeriliuku

Lopuksi ripustimme majan alle IKEAsta hankitun pussikeinun (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/S19809351/), sillä riippukeinun käyttövuoroista ei tahtonut millään syntyä isän ja pojan välillä sopua. Kokonaisuutta voit täydentää vaikkapa trampoliinilla.

Muista, että leikki on parasta terapiaa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.